Loading

1.2.1 ŘÍMSKÁ LITERATURA

Publius Ovidius Naso (43. př. n. l – 18 .n. l.)
Pocházel z bohaté patricijské rodiny, vystudoval práva, historii a řečnictví. Císař Augustus jej poslal na deset let do vyhnanství, odkud se již nevrátil.

Proměny
Epika. Kniha obsahuje cca 250 řeckých a římských bájí, každá z nich obsahuje motiv proměny. Kniha začíná bájí o stvoření světa a končí bájí o Zbožnění Caesara.

Daidalos a Ikaros
Daidalos je stavitel, vynálezce a umělec. Daidalos se obává, že jeho syn bude lepší a slavnější, než on sám, a proto ho vyláká na městské hradby a odtud ho shodí. Palas Athéna ho zachytí v letu a promění v čejku. Daidalos se obává trestu a proto se svým synem odejde na Krétu. Tam král požádá, aby postavil labyrint pro jeho syna minotaura, král ho tam drží jako ve vězení, proto sestrojí Daidalos inspirován letem ptáků křídla – ptačí perutě slepené voskem. Učí svého syna létat. Učí svého syna létat, ale ten zapomene na otcova varování, aby nelétal příliš vysoko ani nízko, je okouzlen svobodou a volností i blízkostí k Slunci a tak jeho let dopadne tragicky – vosk se roztaví a Ikaros se zřítí do moře, kde se utopí.


Publius Vergilius Maro (70. -­ 19. př. n. l.)
Pocházel z venkova z rodiny rolníka, vystudoval literaturu, filozofii, řečnictví a přírodní vědy.

Aeneis
Epos, který napsal na objednávku císaře Augusta. Aeneis, syn bohyně Venuše, jeden z posledních obránců Tróje, odchází po jejím dobytí a zničení hledat novou vlast, po letech hledání se usadí se svou družinou v Itálii, kde založí město Lavinium, ze kterého později vznikl Řím. Vergilius oslavil činy a vlastnosti předka císaře Augusta a zakladatele jeho rodu.
­
Zpěvy pastýřské, Zpěvy rolnické

Žádné komentáře:

Okomentovat