Loading

1.1 BIBLE

Bible má 2 základní části. Tou první je hebrejský Starý zákon (židé jej nazývali Pentateuch, popřípadě název Tóra), jenž je uznáván židy. Druhou základní částí je křesťanský Nový zákon, jenž je uznáván pouze křesťany (ti samozřejmě respektují i Starý zákon). Postupem času se složení bible měnilo, až se v našem kulturním prostředí ustálilo na podobě, která je respektována jak katolíky, tak evangelíky.

Starý zákon

Genesis (počátek, vznik) – v této části se líčí vznik světa a prvních lidí (stvoření, ráj, pokušení, potopa a příběh Noemův, stavba babylonské věže, počátky Izraele, příběhy Abrahama, Izáka, Jákoba a Josefa).

Exodus (odchod) – vypráví se, jak Izrealité vedeni Mojžíšem opustili Egypt, kde žili v porobě. Seznamuje se s Mojžíšovým narozením a jeho vyvolením, s egyptskými ranami, s přechodem Izraelitů přes moře, které přešli řízením Božím suchou nohou, pak následuje čtyřicetileté putování pouští. Těžištěm této části Bible je uzavření smlouvy mezi Bohem a jeho lidem prostřednictvím Mojžíše (tzv. Desatero – deset přikázání, text vytesaný do dvou kamenných desek, jenž dal Bůh Mojžíšovi na hoře Sínaj).

Leviticus – tato třetí z pěti knih Mojžíšových obsahuje rituální a kultické předpisy pro kněze (například obětní nebo očisťovací řády). Právě z této knihy pochází slavná věta „Budeš milovat svého bližního jako sebe samého“.

Numeri – kniha líčí ustanovení různých řádů izraelského lidu pod horou Sínaj a jeho další
putování pod vedením Mojžíše napříč pouští.

Deuteronomium – jedná se o celou řadu Mojžíšových proslovů, jež vysvětlují smysl událostí Exodu a na Sínaji. Kniha končí Mojžíšovým požehnáním dvanácti kmenům a jeho vlastní smrtí.

Kromě toho Pentateuch obsahuje tzv. knihy historické, knihy básnické a
mudroslovné (zde například Žalmy, Přísloví, Píseň písní) a knihy prorocké (Jeremiáš,
Ezechiel, Jonáš, Abakuk či Zacharijáš atd.)


Nový zákon

Jádrem Nového zákona jsou 4 evangelia (laicky řečeno se jedná o vylíčení Ježíšova života).
Správně by se však evangelium mělo být interpretováno jako příznivá zpráva o Božím příchodu v osobě Ježíše.
Máme evangelia sepsaná Matoušem, Markem, Lukášem a Janem.
Nejedná se však o pouhé životopisy Krista – každé evangelium je osobité svým stylem i teologickým viděním. Jsou to tedy čtyři odlišná svědectví o Ježíšově osobě.
Kromě evangelií obsahuje Nový zákon epištoly (také někdy Listy) – jsou to nejen listy, které apoštol Pavel adresoval různým osobám, ale také Listy Židům (někdy připisovaný apoštolu Pavlovi) a další listy obecné, určené celé cítkvi.
Závěrečnou částí Nového zákona je Zjevení Janovo (Apokalypsa) – tento spis je o konci světa a o poledním soudu. Právě zde je motiv postupného rozlomení sedmi pečetí, z nichž jedna přivádí na scénu čtyři apokalyptické jezdce, kterým byla dána moc, aby čtvrtinu země zahubili mečem, hladem, morem a dravými šelmami.

Žádné komentáře:

Okomentovat