Loading

7.2 RUSKÝ A AMERICKÝ ROMANTISMUS

RUSKÝ ROMANTISMUS

Alexandr Sergejevič Puškin (1799 - 1837)
Pocházel ze starého šlechtického rodu. Už na lyceu prožíval velmi silně současné události v Evropě. Byl v úzkých vztazích s účastníky šlechtické proticarské smlouvy děkabristů. Byl dvakrát poslán do vyhnanství a později se vrátil do Petrohradu, kde žil pod policejním dohledem. Dvorské intriky ho vehnaly do souboje, v němž byl zabit.
Puškin byl stejně výrazným dramatikem jako básníkem a prozaikem. Byl umělecky neobyčejně všestrannou osobností.

Evžen Oněgin
Lehkomyslný, znuděný Petrohradský elegán Evžen Oněgin odjíždí na venkov, kde mu zemřel jeho strýc, po kterém má dědit. Po strýcově smrti se usazuje v rodné vesnici, stává se Statkářem. Seznamuje se s mladým statkářem Lenským. Ten studoval dosud v Německu, svým založením byl romantik a básník. Lenský seznámí Oněgina s Taťánou. Olga je snoubenka Lenského. Taťána ­ vzdělaná čtenářka se zamiluje do Oněgina a píše mu dopis. Oněgin její cit odmítá. Dvoří se Olze. Lenský žárlí, dojde k souboji, Lenský je zabit.. Po několika letech strávených cestováním, se Oněgin vrací do Petrohradu, kde se na plese setkává s Taťánou, která se provdala za staršího knížete. Oněgin je oslněn její krásou a vyznává jí lásku. Taťána ho odmítá.


Michail Jurjevič Lermontov (1814 - 1841)
Byl to básník, prozaik i dramatik. Pro útočnou báseň v níž napadl Puškinovy nepřátele a nazval je vrahy, byl poprvé poslán do vyhnanství. Zahynul v souboji na Kavkaze, kde dlel ve svém druhém vyhnanství.

Démon
Démon je vyhnanec z ráje ­- „padlý anděl“. Nesměl být nikdy šťastný. Po světě rozsévá zlo. Nejprve ho to baví, ale později se čím dál tím více nudí. Při letu nad Gruzií spatří krásnou dívku knížecího rodu Tamaru. Způsobí smrt Tamařina ženicha. Tamara je zmatena přízrakem démona. Odchází do kláštera, v klášteře podlehne jeho vábivému hlasu a on ji odnáší v náručí. Jeho polibek ji však zabije. Tamara je pohřbena v horském chrámu. Smrt její duši vysvobodí a dostává se do ráje. Démon je odsouzen do samoty bez lásky a naděje.



AMERICKÝ ROMANTISMUS

Edgar Alan Poe (1809 - 1849)
Básník, prozaik. V dětství ztratil oba rodiče. Vychováván v rodině bohatého podílníka společnosti vyvážející tabák. Univerzitní vzdělání Anglie, Amerika. Vojenská akademie ve West Point. Rozchod s nevlastní rodinou. Odchod do Baltimoru. Živil se psaním, nakladatelskou redakční prací. Pochyboval o smyslu své práce, smrt ženy, pokus o sebevraždu. Konflikty s přáteli. Nalezen v bezvědomí na ulici a za několik dní zemřel.

Povídky - atmosféra, tajemství záhady. Zakladatelem žánru detektivní povídky, hororu, patří k zakladatelům science-fiction.

Havran ­- báseň, nejčtenější, nejvíce překládaná americká báseň. „Nevermore“, monolog s imaginárním partnerem.

Jáma a kyvadlo - (povídka).

Maska červené smrti - (povídka).

Žádné komentáře:

Okomentovat