Loading

7.1 FRANCOUZSKÝ ROMANTISMUS

Victor Hugo (1802 - 1885)
Byl to nejvýznamnější básník, prozaik a dramatik Francouzského romantizmu. Hrál významnou úlohu ve společenském životě. Byl nejdříve stoupencem, později odpůrcem Napoleona III. Prožil proto téměř 20 let ve vyhnanství. Vítězně se vlasti vrátil, avšak za tragických okolností. Pád Napoleona III. byl vykoupen porážkou Francie.

Victor Hugo byl všestranně nadaným umělcem. Jeho vrcholné dílo bylo Legenda věků. V něm se pokusil zobrazit vývoj lidstva na cestě za pokrokem a humanitou. Toto dílo inspirovalo např. J. Vrchlického a J. S. Machara k skladbám podobného druhu. Své největší prozaické dílo napsal v exilu. Byl to román Ubožáci (Bídníci).

Ubožáci (Bídníci)
Román má romantické i realistické prvky. Hlavním hrdinou je Jean Veljean [žán velžán]. Kdysi v mládí byl zatčen za krádež jídla a poslán na Galeje. Po 12 letech se mu nakonec podařilo utéct. Po útěku mu pomohl kněz, který neprozradil policii, že mu Jean ukradl stříbrné předměty. Tento šlechetný čin ovlivní Jeana tak, že se stane z galejníka člověk, který chce pomáhat lidem. Jean zakládá sklářskou dílnu a později se stává i starostou města. Jedné z umírajících dělnic slíbí, že se postará o její malou dívku Cosettu [rosetu]. Policista Javert zatkne muže, který je omylen považován za Jeana. Na soudu nevinného se Jean záměrně představí a uteče do Paříže. Tam pracuje jako zahradník v klášteře společně s Cosettou. Do Cosetty se zamiluje student z
vyšší společnosti. Přicházejí revoluční boje na barikádách. Bojů se účastni Jean a student, kterému zachrání život. Při bojích se také setkává z Javertem, který není schopen splnit svou povinnost – zatknout ho – a spáchá sebevraždu skokem do Seiny.

Chrám matky boží v Paříži
Romantický historický román odehrávající se v Paříži v 15. století. Hlavní postavou je nalezenec hrbáč Quasimodo, zvoník chrámu, který mezi zvony ohluchl. Kdysi ho zachránil kněz chrámu Frollo. Před chrámem tančila mladá cikánka Esmeralda. Frollo se do ni zamiloval a přikázal Quasimodovi, aby ji unesl. Esmeraldu zachrání voják, ale Frollo ho zavraždí. Z vraždy jsou obviněni Quasimodo a Esmeralda. Na konci zachrání Quasimodo na smrt odsouzenou Esmeraldu a ukryje ji ve zvonici. Objeví je ale Frollo a v boji s Quasimodem ho Quasimodo hodí z věže dolů.

drama: Cromwell

poezie: Legenda věků

Stendhal (1783 - 1842)
Vlastním jménem Henry Beyle přichází z rodného Grenoblu do Paříže, stává se důstojníkem napoleonské armády, má významnou funkci za Napoleonova tažení do Ruska. po obnově království ve Francii žil nějakou dobu v Itálii. Umělecká hodnota jeho díla byla objevena až po jeho smrti.
Základním motivem všech jeho knih je hledání lásky. Hledá krásné okamžiky štěstí a osobního uplatnění. Jeho hrdinové se marně brání společenským normám ­než pochopí, že je to zbytečné, prohrávají. Podléhají společnosti, opouští ideály a začínají se také přetvářet, aby si jich okolí vážilo.

Červený a černý
Julian Sorel byl synem majitele dřevařského závodě na venkově. Od mládí chtěl proniknout do vyšší společnosti. Hodně četl a učil se. Stal se vychovatelem dětí v domě starosty. Získal lásku starostovy ženy. Po anonymním dopise starostovi odchází z města a vstupuje do kněžského semináře. Pro neochotu přizpůsobit se odchází pryč. Stane se tajemníkem jednoho francouzského šlechtice. Zamiluje se do něj jeho dcera Matilda. Otec nakonec souhlasí se sňatkem. Dřívější milenka napsala na radu zpovědníka dopis Matildině otci, ve kterém mu popsala Julianovo chování. Julian to zjistí a v kostele ji postřelí. Je zatčen. Velká část románu ­- soudní proces. Při přelíčení dává najevo své opovržení společností a odmítá milost.

Kartouza parmská
Děj se odehrává převážně v Itálii. Hlavním hrdinou je mladý šlechtic Fabricio de La Monga, nadšený obdivovatel Napoleonův, účastník bitvy u Vaterloo.

Žádné komentáře:

Okomentovat