Loading

7. ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ A ČESKÉ LITERATUŘE - ANGLICKÝ ROMANTISMUS

Zadání: Hlavní znaky, nejznámější představitelé: Byron, Shelley, Scott, Hugo, Stendhal, Puškin, Lermontov, Poe, Mácha.

Romantismus prošel prakticky všemi literaturami Evropy, ne ovšem ve stejné době. Počátkem 19. století, po napoleonských válkách, nastal definitivní konec feudalismu a pevně se uchytily ideály Francouzské revoluce. Všechny tyto změny nalezly ohlas v novém uměleckém směru, který se stal životním postojem člověka ke světu.

Výraznou úlohu hraje ústřední hrdina, který velmi často splývá s autorem. Romantický hrdina je vesměs člověk výjimečný, neschopný přizpůsobení. Milostný vztah, láska, se stává téměř programem romantického hrdiny. Avšak ani v lásce nenalézá uspokojení, dokáže milovat jen nešťastně. Nemiluje totiž vlastně ani ženu, ale v podstatě jen vykonstruovaný ideál. Romantický hrdina opovrhuje společenskými konvencemi.

Romantismus jako literární jev je hluboce rozporný. Odmítá staré formy, tradice, ale je pln obdivu k minulosti. Obdivuje se prostému lidu, lidovému umění, ale přitom jsou hrdinové hluboce výjimeční.
Romantismus si nekladl za cíl zobrazit celou skutečnost, vybíral si určité jevy. Za umělecký přístup byl přijímán autorův subjektivní přístup ke skutečnosti. Objektivní skutečnost je někdy romantickému autorovi cizí, opouští reálný svět a uchyluje se do své vidiny. Ze všech uměleckých žánrů romantizmu nejlépe odpovídala poezie. Oblíbené byly veršované povídky a dramatické básně.


1) ANGLICKÝ ROMANTISMUS

George Gordon Byron (1788 - 1824)
Pocházel ze starého šlechtického rodu, měl titul lorda Byl rozpoluplná osobnost, žil bohémský život. Kritizuje vládnoucí anglickou společnost. Odešel z Anglie aby procestoval slavná historická místa. Zůstal v dobrovolném vyhnanství až do své smrti. Žil převážně v Itálii, zúčastnil se národně osvobozeneckého hnutí. Po vypuknutí řeckého národního povstání proti Turků se postavil na stranu Řeků, v Řecku také předčasně zemřel na mor! Byl přítelem Shelleyho.

Childe Haroldova pouť
Je to nejznámější Byronův epos. Hrdina eposu opouští vlast, cestuje po Evropě a blízkých asijských krajích. Všude nachází památky staré slávy, přírodní krásy, ale také tyranství a nesvobodu. Tento epos zaznamenává Byronovy osobní zážitky!

poemy: Korzár, Džaur – hlavní motivy jsou boj za svobodu ­> vzpoura, láska a rozpoluplnost
dramatické básně: Manfréd – hlavní motivy: touha po poznání (smyslu života, pochybnosti o sobě samém)),
Kain – dobro x zlo.


Percy Bysshe Shelley (1792 - 1822)
Pocházel z aristokratické rodiny. Vyloučen z oxfordské university pro údajnou propagaci ateismu. Účastnil se národně osvobozeneckého boje Irů proti Anglii. Ke konci svého života pracoval v diplomatických službách v Itálii, vyjíšťka na moře se mu stala osudnou, při bouři se utopil.

Odpoutaný Prométheus
Je to dramatická báseň, obměna staré antické básně o člověku, který se „vzepřel bohům a přinesl lidem oheň“.


Walter Scott (1771 - 1832)
Původem Skot a povoláním advokát. Psal historické povídky a romány naplněné přesnou kresbou prostředí. Jeho příběhy jsou naplněny dramatickým dějem.

Ivanhoe
Příběh ze středověké Anglie. Mladý a statečný rytíř Ivanhoe stojí věrně na straně svého krále Richarda I. Zví Srdce, který se vrací do Anglie z Křížové výpravy a musí vzdorovat intrikám svého bratra prince Jana, který usiluje o anglický trůn.

Kenilworth, Waverley

poezie: Pana Jezerní – lyrickoepická báseň

2 komentáře: