Loading

14. REALISMUS VE SVĚTĚ A V ČESKÉ LITERATUŘE - I. POČÁTKY

Zadání: Realismus ve světové a české literatuře. Charakteristika pojmu. Defoe, Swift, Dickens, Balzac, Flaubert, Rolland, Barbusse, Exupery, Gogol, L. N. Tolstoj, Dostojevskij, Dreiser, Steinbeck, Hamingeay, Fitzgerald, Faulkner, Remarque, T. Mann, Feuchtwagner. Realismus v české literatuře – počátky, májovci, kritický realismus.

Latinsky „realis“ ­skutečný (realita). Realismus vzniká ve 30. letech 19. století v západní Evropě (Anglie, Francie). Jeho nástup souvisí s rozvojem přírodních a technických věd, využívá různé metodologické postupy, literatura je chápána jako vědecká analýza společnosti. Hlavní znaky: pravdivé zobrazení skutečnosti; objektivní přístup ke skutečnosti (zobrazení skutečnosti v celé šíři), autor v díle není zúčastněn; typické postavy, které reprezentují určitý kolektiv lidí (šlechta, buržoazie, inteligence, chudina, umělecká bohéma aj.), hrdinové se vyvíjejí, jejich vývoj je podmíněn dobou i společností, zájmy o přítomnost i minulost.


I. Počátky realismu

Daniel Defoe (1660 – 1731)
Byl to anglický spisovatel a novinář, představitel realismu. Syn londýnského řezníka. Na svůj původ nebyl příliš hrdý, a tak si ke svému jménu „Foe“ přidal aristokratickou předložku „De“ ­> Defoe. Za svá satirická díla byl vězněn. Později se dostal do státní tajné služby.

Robinson Crusoe
Román o synovi z kupecké rodiny, který uteče na moře, aby se stal námořníkem a po ztroskotání lodi žije mnoho let na pustém ostrově. Román je založen na skutečném příběhu námořníka Selkirka. Jedná se tak o jeden z prvních románů s realistickými prvky. Defoe v něm mimo jiné sleduje vývojově hledání Robinsonovy cesty k Bohu a formování jeho mravních vlastností a vytváří typ svobodného jedince ztělesňující morálku „bílého muže“.


Jonathan Swift (1667 – 1745)
Byl to anglický spisovatel, satirik, pamfletista, básník a anglikánský kněz. Narodil se v Dublinu anglickým rodičům, o které záhy přišel. Vychovával ho jeho strýc. Později se stal tajemníkem vynikajícího anglického státníka Wiliama Templea. Na jeho venkovském sídle dostal Swift politický přehled a začal také psát. Po smrti Templea působil jako farář a dosáhl také titulu doktora teologie. Ke konci života se stranil společnosti. Jeho smrt je spojena s těžkou chorobou, při které přišel o sluch, hlas a zdravý rozum ­> šílenství.

Gulliverovy cesty
Fantastický cestopis napsaný jako syntéza parodie na dobrodružné příběhy z cest a satiry na lidskou společnost, v němž hlavní hrdina, lodní lékař a později kapitán Lemuel Gulliver, vypráví o neuvěřitelných dobrodružstvích, která prožil u liliputánských trpaslíků, brobdingnackých obrů, hvězdářů na létajícím ostrově Laputa a následně u moudrých koní Hvajninimů. V podtextu knihy jsou satiricky zobrazeny a kritizovány poměry na anglickém královském dvoře v době panování Jiřího I., šarvátky anglických politických stran toryů a whigů a dlouholeté nepřátelství Angličanů a Francouzů. Kniha tak přerůstá v antiutopii zpochybňující moderní racionalitu, civilizaci i představy o nutném pokroku a nadřazeném postavení lidstva v přírodě. Česky bylo dílo poprvé vydáno roku 1852 a od té doby existuje několik desítek českých vydání v různých překladech.

Žádné komentáře:

Okomentovat