Loading

14.2 REALISMUS - 1. POL. 20. STOLETÍ

1. Francie

Romain Rolland (1866 – 1944) – více v maturitní otázce č. 15
Petr a Lucie

Antoine de SaintExupéry (1900 ­ 1944) – více v maturitní otázce č. 15
Malý princ

Henri Barbusse (1873 – 1935) – více v maturitní otázce č. 15
Oheň


2. Německo

Lion Feuchtwanger (1884 – 1958)
Německý romanopisec dramatik a překladatel se narodil v Mnichově do početné rodiny židovského továrníka. Studoval germanistiku, filozofii a antropologii v Mnichově a Berlíně, hodně cestoval, především do Itálie a Francie. Stal se vydavatelem vlastního literárního časopisu Der Spiegel. Psal protiválečné básně a překládal indická, řecká a španělská dramata.

Žid Süss
Jeho první román, a hned jím se proslavil. Vypráví o finančníkovi, který dosáhl nejvyššího postavení ve společnosti, nakonec je popraven.

Židovka z Toleda
Román založený na historických událostech. Děj se odehrává ve středověkém Španělsku. Světem v té době hýbou křesťanské války – Židé, Křesťané a Muslimové.

Židovská válka


Erich Maria Remarque (1898 – 1970) – více v maturitní otázce č. 15
Na západní frontě klid, Cesta zpátky

3. USA

Ernest Hemingway (1899 - 1961)
– více v maturitní otázce č. 15

Stařec a moře
Lyrická novela (děj, přírodní popisy, reflexe aj.) Starý kubánský rybář Santiago vyjíždí každý den sám na moře. Už 48 dní nic nechytil, ale stále věří, že bude mít štěstí. Na příkaz rodičů od něj odešel chlapec Manolin, kterého Santiago naučil rybařit, a který je mu za to vděčný. Následujícího dne Santiagovi zabere ryba, ale neustále jej táhne dál od pobřeží na širé moře. Když se vynoří, stařec si uvědomí, že je to největší ryba jakou kdy viděl a nejsilnější, s jakou se kdy utkal. Umiňuje si, že ji dostane za každou cenu. Je sice starý a slabý, ale bojuje ze všech sil. Chvílemi pociťuje slabost, ale silná vůle a vytrvalost mu ji pomáhají překonat. Nakonec rybu přemůže, ale na zpáteční cestě mu ji napadnou žraloci. Odráží jejich útoky a je odhodlán s
nimi bojovat tak dlouho, dokud nepadne. Když se ale vrátí zpátky na pobřeží, z ryby mu zůstane jen kostra. Cítí se unavený a přemožený, ale ostatní rybáři oceňují jeho úlovek a Manolin mu říká, že ho neporazila ryba, ale žraloci, a že s ním bude zase jezdit na moře. Myšlenky: autor oslavil sílu lidské vůle, která překonává různé překážky – moře, rybu, vlastní slabost i samotu, ale zároveň se zamýšlí nad marným životním úsilím člověka. Vztah člověka k přírodě je složitý – člověk je součástí přírody a obdivuje ji, ale zároveň s ní bojuje o život a snaží se podmanit si ji. Smysl života je v práci.

Komu zvoní hrana, Sbohem, armádo


John Steinbeck (1902 – 1968)
Byl to americký spisovatel, nositel Nobelovy ceny (1962). V letech 1919–1925 studoval na universitě ve Stanfordu, potom se pokoušel uchytit v New Yorku jako novinář a spisovatel. Střídal různá zaměstnání, zkušenosti z tohoto období využil ve svých sociálně kritických románech. Jeho romány je třeba chápat jako reakci na krizi, nehledá řešení, omezuje se na popis bídy.

Hrozny hněvu
Tento jeho nejvýznamnější román vypráví o rodině vyhnané z pronajaté půdy. Tito lidé jsou donuceni cestovat do Oklahomy. Je to jakási výpověď o podmínkách sezónních dělníků, kteří přicházejí za prací do Kalifornie.

O myších a lidech
Příběh dvou zemědělských dělníků, kteří přicházejí pracovat na farmu. G.Milton je ochráncem
slabomyslného siláka, avšak dobráka L.Smalla, jehož záliba v hlazení hebkých věcí končí většinou tragicky(zde tragédii předznamenává Lennieho smrtící laskání myší a štěněte).


Theodore Dreiser (1871 – 1945)
Byl to americký prozaik a novinář. Představitel naturalismu.

Americká tragédie
Příběh muže jménem Clyde Griffith toužícího po bohatství. Při práci v továrně naváže vztah s Robertou, ale zjistí, že mu láska stojí v cestě k bohatství (nabídka sňatku s dcerou milionáře). Nakonec těhotnou Robertu utopí a je za to odsouzen k smrti.

Francis Scott Fitzgerald (1896 – 1940)
Byl to americký spisovatel a scénárista. Jeden z nejvýraznějších představitelů ztracené generace.
Velký Gatsby
Gatsby je bohatý člověk, který má palác a pořádá velké slavnosti, ale není šťastný. Touží po velké lásce, ale jeho dívka vidí jen bohatství. Měla to být kritika vyšších vrstev.


William Faulkner (1897 -­ 1962)
Byl to americký prozaik a básník, nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 1949. Je považován za zakladatele americké jižanské literatury 20. století.

Hluk a vřava
Román, který přinesl autorovi první vážné uznání. Jde o otřesný až hrůzný portrét duševní a morální degradace jižanské rodiny Compsonů v prvních desetiletích 20. století. Složitou vyprávěcí technikou (proudy vědomí, časté střídání časových rovin) i kompozicí (například část příběhu poslední generace rodu vypráví syn idiot) seznamuje Faulkner čtenáře se světem čtyř dětí alkoholika a jeho neurotické ženy. Název knihy je symbolicky převzat z Shakespearova Macbetha.


Další autoři: Thomas Mann

Žádné komentáře:

Okomentovat