Loading

14.3 NEOREALISMUS, REALISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE

NEOREALISMUS 2. POL. 20. STOLETÍ

Alberto Moravia (1907 – 1990)
Narodil se v Římu a toto město je také spjato s celým jeho dílem. Pochází z židovské zámožné rodiny, celý život byl nemocný ­kostní tuberkulóza. Studoval hodně externě, často pobýval v sanatoriích – bojuje proti fašismu (kritizuje ho) ­ pronásledován. Je omezován v publikační činnosti a musí se skrývat; v zahraničí (Amerika, Mexiko) působí jako novinář.

Římanka
Hlavní postavou je prostitutka Adriana, je dovedena k prostituci vlastní matkou která chce, aby se dcera dostala do vyšší společnosti. Pozdější vztah k mužům ovlivní nešťastná láska a zklamání (podvodník Gino).

Horalka
Matka s dcerou odcházejí z Říma na venkov, aby se vyhnuly válce, ale ani tam nejsou úplně ušetřeny. Na konci války, při návratu domů, jsou přepadeny v kostele a dcera Rozetta je znásilněna marotskými vojáky. Přesto matka bojuje s základními lidskými hodnotami – vzájemné porozumění; návrat do Říma – úsilí začít nový život.

Římské povídky
Vznikaly na objednávku jako novinová příloha. Typ povídky „short story“, hlavními hrdiny jsou lidé z okraje společnosti (taxikáři, prodavačky, kurtizány apod.). Považovány za jedny z nejlepších v literatuře!


REALISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE

Karel Václav Rais (1859 - 1926)
Představitel kritického realismu ve venkovské próze. Narodil se v Lázních Bělohrad v rodině tkalce. Vystudoval učitelský ústav v Jičíně. Od roku 1877 učil na venkovských školách v Železných horách. O deset let později se stal ředitelem školy na Vinohradech.

Pantáta Bezoušek
Hlavním hrdinou venkovský výminkář, vdovec, který na naléhání rodiny svého syna, advokáta, odjíždí do Prahy. Líbí se mu pohoda, která panuje v rodině syna. Rád chodí na procházky po Karlově mostě, svou moudrostí si získává lidi. Když přišlo jaro, vydal se za Prahu do polí. Nakonec, všemi vyprovázen, odjíždí vlakem do své vsi v Podkrkonoší.

Zapadlí vlastenci
Oslavuje nezištnou osvětovou práci vzdělanců na českém venkově. Učitel, učitelský pomocník a farář organizují besídky, půjčují knížky a jsou duchovní oporou pro celou vesnici a její okolí. V románě zpívá pomocník populární píseň Kde domov můj.


Antal Stašek (1843 - 1931)
Kritický realista. Pocházel ze selské rodiny v Podkrkonoší. Vlastním jménem Antonín Zeman. Pracoval v advokátní kanceláři a od roku 1878 si otevřel vlastní advokátní kancelář (Semily), kde pracoval 35 let. Zbytek života žil v Praze Krči se svým synem Ivanem Olbrachtem.

V temných vírech
Dějištěm románu je obec Dolany na konci 19.století. Všemocným pánem je továrník Švatbach. Hrozí prozrazení materiálů, které svědčí, že majetek rodiny je založen na pašeráctví. V rodině je zaměstnán technik Benda, velký idealista, který se mimoděk stává vůdcem dělníků při stávce. Švatbach se ho snaží prohlásit za blázna. Jeho synovec chce získat peníze od Švatbacha za materiály. Švatbachovi se podaří zajistit, aby byl zatčen za vydírání.


Tereza Nováková (1853 – 1912)
Pocházela z poloněmecké rodiny. Znala cizí jazyky. V roce 1867 odešla se svým manželem do Litomyšle, kde prožila 19 let. V Litomyšli Novákovou zaujal národopis. Začala zde literárně tvořit. Po návratu do Prahy redigovala časopis Ženský svět.

Jan Jílek
Děj románu se odehrává v 18. století na Chrudimsku (jde o zobrazení skutečné události). Hlavní postavou je český bratr Jan Jílek, jehož náhrobní kámen je dodnes na hřbitově v Berlíně. Jan má po otci zakázané knihy, a protože mu hrozí udání od příbuzného, odchází do Německa. Tajně pak nosí do Čech knihy. Je však zatčen, vyslýchán a krutě mučen. V Litomyšli je odsouzen k práci metaře. Při požáru v Litomyšli se mu podaří utéct zpátky do Německa. Román končí nadějí na lepší život v době panování Josefa II.

Žádné komentáře:

Okomentovat