Loading

16. ČESKÁ PRÓZA MEZI DVĚMA SVĚTOVÝMI VÁLKAMI

Zadání: Česká próza mezi dvěma světovými válkami. Hlavní proudy, témata, žánry, osobnosti. Hašek, Vančura, Olbracht, Čapek, Poláček, Bass, Havlíček, Schulz. Pražská německá literatura – Kafka.


1) Obraz 1. sv války v literatuře – legionářská literatura

Jaroslav Hašek (1883 - 1923)
Bohém, geniální mystifikátor, dobrodruh a hospodský povaleč, vynikající spisovatel s vrozeným smyslem pro humor, provokatér a současně milovník zvířat. Narozen v Praze, po nezdárném studiu gymnázia studium obchodní akademie. Práci v bance vyměnil za odchod na Balkán pomáhat makedonským povstalcům. Již od roku 1907 byl Hašek za neskrývaný anarchismus na černé listině. Cestoval po Evropě a živil se jako obchodník se psy. Nakonec skončil jako voják československých legií. Rozchází se s oficiálním odbojem a vstupuje do Rudé armády. Legionáři ho chtěli oběsit a tak se schovával v tatarských vesnicích. Teprve v roce 1920 se navrátil do vlasti, kde začal psát. Umírá v Lipnici.

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války
Román se skládá z řady scén, začíná v Praze po sarajevském atentátu, Josef Švejk se dozví o smrti následníka trůnu od své posluhovačky paní Mullerové („vono to čeká ještě moc osob“), slavná je scéna v hospodě U Kalicha, tajný policista Bretschneider a jeho oběti – hostinský Palivec a Švejk, revmatický Švejk jede dobrovolně přihlásit na invalidním vozíku na frontu, je prohlášen za simulanta, ve vězení se dostane na mši, kterou slouží polní kurát Katz, Švejk se stane jeho sluhou, Katz ho ale prohraje v kartách, pak je Švejk sluhou nadporučíka Lukáše. Lukáš musí z trestu na frontu, Švejk pro něho ukradl generálova psa, při cestě vlakem Švejk zatáhne za záchrannou brzdu, v Táboře mu ujede vlak, slavná anabáze po jižních Čechách, Švejk se stane ordonancí u 11.marškumpanie 91.pluku. Děj románu se odehrává na srbské a ruské frontě, Švejk se dostane do zajetí a znovu k rakouskému vojenskému oddílu.

Trampoty pana Tenkráta, Průvodčí cizinců a jiné satiry z cest i domova, Můj obchod se psy a jiné humoresky, Dva tucty povídek, Mírová konference


2) Imaginativní podoba české prózy (básnická próza)

Vladislav Vančura (1891 – 1942)
Jeden z největších českých spisovatelů, prozaik, publicista, režisér a dramatik, jehož dílo je díky nevšednímu a monumentalizujícímu slohu řazen do kategorie imaginativní prózy (rovněž se setkáváme s termínem básnická próza). Narodil se v Háji u Opavy, dětství trávil v Praze. Po gymnáziu vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Profesi vykonával krátce, pak se věnoval pouze literatuře. Je spojen se skupinou Devětsil. který však po roztržce s vedením opustil (vystoupil též z KSČ). Za okupaci působil v Národním revolučním výboru spisovatelů. Za stanného práva byl v roce 1942 zatčen a zanedlouho i zastřelen v Kobylisích.

Pekař Jan Morhul
Románová prvotina, která sleduje osudy radostného, bezelstného a prostého člověka, který umí vše, jen ne obchodovat. V jeho dětské bezstarostnosti mu uniká, kdo mu zaplatil a kdo ne, dává zboží na dluh a dokonce půjčuje peníze. Jeho dobroty je logicky zneužíváno, a tak, zcela zadlužen, je vyhnán z vlastního majetku i z města, aby nakonec skončil jako dělník v pekárně, jenž mu patřila.

Rozmarné léto
Dnes již legendární humoristická novela, v níž je poetistická idyla lázeňského městečka Krakovy Vary narušena příjezdem potulného kouzelníka Arnoštka a krásné dívky Anny. Právě ona poblázní plavčíka Důru, kanovníka Rocha a majora Huga a alespoň na pár pomíjivých okamžiků otevírá oči místním měšťákům a vnáší do jejich stereotypu alespoň zlomek kouzla. Novela je charakteristický formální jazykovou vytříbeností.

Markéta Lazarová
Jeden z vrcholů české prózy, historický román z období lapkovského středověku, v němž je osou baladický příběh plný lásky. Markéta, dcera šlechtického lupiče Lazara z Obořiště, je připoutána mocným citovým vztahem k hromotluku a rváči Mikulášovi z nepřátelské rodiny Kozlíků z tvrze Roháčku. Unesena zbojníky prožívá Markéta s nimi boje a šarvátky, lásky i nenávisti, až se nakonec stane sama kořistí vražedného i milostného běsnění.

Konec starých časů, Obrazy z dějin národa českého


3) Próza levicově orientovaných spisovatelů

Ivan Olbracht (1882 – 1952)
Vlastním jménem Kamil Zeman je synem spisovatele Antala Staška (vl. jm. A. Zeman). Vystudoval gymnasium, studie práv nedokončil, začal se věnovat novinařině v levicově orientovaných periodikách (Dělnické listy, Právo lidu, později Rudé právo). Pro svou intenzivní činnost v KSČ byl vězněn, ve 30. letech pobýval v Podkarpatské Ukrajině. Po 2. sv. válce byl činný ve vysokých stranických funkcí.

Anna proletářka
Román, příběh venkovského děvčete, které přichází do Prahy sloužit v revolučním roce 1920. Pomalu se pod vlivem přítele Toníka proměňuje v uvědomělou levicovou bojovnici. Kniha je agitkou, měla ve své době plnit didaktickou funkci. Dnes vede tento Olbrachtův umělecký „úlet“ spíše k úsměvu.

O zlých samotářích
Tři povídky, které svou pozornost upírají na osudy společenských vyděděnců, u nichž beznaděj životního ztroskotání se projevuje pudově „zlem“. Tito tuláci či komedianti jsou totiž nuceni se z existenčních důvodů živit takovým způsobem, že jsou nakonec zahnáni do izolace. Nejslavnější je povídka Bratr Žák.

Žalář nejtemnější
Vynikající psychologický román, příběh ambiciózního bývalého policejního komisaře Macha, který je vehnán do izolace nešťastným oslepnutím. Mach po svém oslepnutí nevěří, že jeho mladá žena nebude jeho tragédie zneužívat. Mučí proto manželku chorobnou žárlivostí, až se jeho vztah rozpadne. Mach však není jen trpící věčný žárlivec, ale i člověk nesoucí svůj osud slepce. Je zarytý egocentrik, mučící a současně obětující svou ženu, ale svým způsobem i sebe. Odsoudil se totiž žít uprostřed společnosti osamocen. Je člověkem nešťastným, svědomím si sváru pravdy a vylhanosti v celém svém životě. Tím žalářem nejtemnějším tedy není slepota, ani ne jeho žárlivost, ale hlavně sobectví.

Nikola Šuhaj loupežník
Jedna z knih, dnes již legend českého písemnictví, která čerpá námětově z Podkarpatské Rusi. Tato Bohem zapomenutá oblast byla na počátku století pestrou mozaikou různých národností (Maďaři, Češi, Rumuni, Židé). Svérázný způsob života, těžký úděl místních lidí a magická síla zdejší přírody způsobily, že tento kraj se stal zdrojem pro vznik mnoha legend a mýtů. A právě propojení legendy (lidový mýtus o loupežníkovi, který bohatým bral a chudým dával) se skutečným příběhem vojenského zběha z 1. sv. války dalo konečnou podobu tomuto románu. Obě složky, reálná i bájná, se v románu stále prostupují a mlhavě předcházejí jedna
v druhou. Vzniká tak románová balada se suverénní kompozicí, stejně tak mistrovsky je zvládnuto prolínání lyrické a epické roviny díla (líčení přírodního rámce, psychologie postav, milostná zápletka, zrada. Samotný příběh není komplikovaný – Nikola, pronásledovaný četníky, chce po svatbě s Eržikou žít v klidu. Je však okolnostmi přinucen k prvním loupežím, které se v povědomí lidí neodrážejí negativně, ale naopak všichni k němu vzhlížejí jako ke svému hrdinovi. Nakonec je Nikolaj zabit díky zradě svých kamarádů.

Podivné přátelství herce Jesenia, Zamřížované zrcadlo, Golet v údolí, Biblické příběhy, O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách


4) Spisovatelé demokratického proudu

Karel Čapek – viz maturitní otázka č. 17

Josef Čapek (1887 ­ 1945)
Především výtvarník, umělecký kritik a teoretik, ale také básník, prozaik a dramatik, jenž psal se svým bratrem (například Krakonošova zahrada, Ze života hmyzu, Adam stvořitel). Sám je autorem baladické novely Stín kapradiny, která svou dějovostí vybočuje z celkového kontextu Čapkových prací. Jedná se o příběh dvou mladíků, kteří zabijí hajného, když jsou přistiženi při pytláctví.

Kulhavý poutník
Ojedinělá kniha v celé moderní české literatuře. Jedná se o esejistickou prózu s existenciální problematikou – jsou to vlastně Čapkovi meditace o životě, z nichž jasně vyplývá odhodlanost nezpronevěřit se lidskému údělu, ať již je život jakkoli trpký a těžký.

Povídání o pejskovi a kočičce, Umění přírodních národů, Psáno do mraků


Karel Poláček (1892 – 1944)
Žurnalista, humorista a prozaik židovského původu, pocházel z Rychnova nad Kněžnou. Studoval gymnázium, po jistý čas byl úředníkem. Uměleckou kariéru započal jako úspěšný soudničkář a fejetonista v pražských Lidových novinách, kam ho dovedli bratři Čapkové. Za okupaci pracoval jako zaměstnanec Židovské náboženské obce při registraci zabavených knihoven, ale roku 1943 byl odvlečen transportem přes Terezín do Osvětimi, kde zahynul v plynové komoře.

a) literatura pro děti
Bylo nás pět
Jedna z nejčtenějších knížek české literatury. Poláček v ní vykouzlil svět svého mládí v Rychnově nad Kněžnou, viděný dětskýma očima. Jedná se o vyprávění epizod pětičlenné klukovské party, v němž Poláček brilantním jazykem předvedl svou nespoutanou fantazii. Vypravěčem je Petr Bajza, syn místního obchodníka, normální kluk, rošťák, ale poslušný ve vztahu k rodičům. Komický je již vlastní snaha líčit příhody, kdy se do kontrastu dostávají klukovské příhody a naha vylíčit je spisovnou češtinou. A tak jazyk Petra Bajzy neustále míchá přirozené chlapecké vyjadřování s naučenou a nepřirozenou školskou češtinou. Hlavně slovosled a kostrbaté větné konstrukce vytvářejí v textu originální jazykový klenot.

Edudant a Francimor

b) knihy humoristické
Muži v ofsajdu
Klasické dílo naší humoristické prózy, jež vypravuje o osudech otce a syna Emanuelů Habáslů, stoupenců žižkovské Viktorky, a pana Načeradce, majitele obchodu s konfekcí, fandy Slávie. Karikovaná psychologie klubových přívrženců a komické situace vyplývající z vášnivého zaujetí jsou nejsilnějšími atributy knihy.

Hostinec u kamenného stolu
Odlehčený román o venkovských lázních, mozaika různých svérázných figurek, jejichž vzájemné střetávání navozuje úsměvné situace. Zajímavé je, že tento román nemohl během okupace kvůli židovskému původu Poláčka vyjít, a tak jeho vydání zaštítil svým jménem malíř Vlastimil Rada, který knihu ilustroval.

Povídky pana Kočkodana, Mariáš a jiné živnosti, Povídky izraelského vyznání, Hráči, Michelup a motocykl

c) další beletristické dílo
Dům na předměstí
Zdánlivě humoristické dílo, v němž se tupý a nesnášenlivý nadstrážník Faktor, který vlastní dům na pražské periferii, snaží z nájemníků nejen více vyždímat, ale současně si z nich udělá objekt své touhy po moci.


Eduard Bass (1888 – 1946)
Vlastním jménem E. Schmidt, vystudoval reálku, prodával chvíli kartáče rodinné firmy, ale díky tomu, že poznal kabarety v cizině, jež ho doslova nadchly, stal se roku 1910 profesionálním kabaretním umělcem (Červená sedma). Roku 1921 vstoupil do Lidových novin, kde pracoval jako fejetonista, soudničkář, divadelní kritik a autor tzv. rozhlásků. Zde pracoval až do roku 1942 (od roku 1933 šéfredaktorem).

Klapzubova jedenáctka – moderní pohádka pro mládež o světoznámé fotbalové jedenáctce, kterou tvoří 11 synů českého chalupmníka.

Cirkus Humberto
Tímto dnes již klasickým románem dosáhl Bass svého literárního vrcholu. Kniha odrážela nálepku oslavy českého člověka a jeho píle, tvůrčích schopností, podnikavosti a solidarity (za okupace nezanedbatelná hlediska). Pro čtenáře však byl navíc přitažlivý poutavě vyprávěný příběh Vaška, syna jihočeského zedníka, který díky své schopnosti a ctižádosti dělá rychlou kariéru ve slavném cirkusu Humberto. Kromě životních osudů Vaška a dalších cirkusáků v diametrálně odlišných dobách vábí kniha čtenáře barvitým líčením mnohotvárného světa cirkusového prostředí (exotičnost, vzrušení, neskonalá dřina vedoucí k úspěchu aj.) Cirkus Humberto se stal jednou z nejčtenějších českých knih.

Lidé z maringotek – novela, deset milostných příběhů, které si jedné noci vypráví deset artistů.


5) Psychologická próza

Jaroslav Havlíček (1896 – 1943)
Vynikající spisovatel, jehož dnešní doba opětovně objevuje. V jeho knihách se střetáváme s rozmanitě degenerovanými jedinci, ať již mentálně či vlivem postupující nemoci. Je mistrem v sugestivním líčení tragických lidských osudů, s jistou dávkou naturalistického koření, ale v žádném případě ne se sklonem k senzaci. Vypráví střízlivě, bez patosu, až téměř chladnokrevně.

Petrolejové lampy
Dramaticky gradovaný příběh vitální Štěpánky Kiliánové, sice nehezké, ale smyslové a citové, která touží po ukojení svých snů. Touha po dětech a po sňatku ji vžene do manželství s cynickým, zatrpklým a zadluženým bratrancem, u něhož se postupem času objevuje zesilující se paralýza (syfilida). Nešťastné manželství narůstá do hrůzné a groteskní podoby a Štěpánce se rozpadá celý svět.

Neviditelný
Román, klenot naší literatury. Jedná se o monotonně pochmurný příběh o dědičném šílenství měšťanského domu Hajnů, do něhož se přižení sobecký a chladnokrevně vypočítavý Petr Švejcar. Střetává se však s degenerovaným člověkem, členem rodiny, který zasahuje do jeho vlastního osudu. Ten se totiž domnívá být neviditelným a naruší manželské soužití obou mladých lidí. Petrovi se hroutí jeho plány a nakonec ani on neujde zhoubě rodu, když nejprve ztrácí ženu a duševně je postižen i jeho syn.


6) Pražská německá literatura

Franz Kafka (1883 – 1924)
Narodil se na Starém Města pražském. Jeho otec založil obchod s galanterním zbožím. Kafka si se svým otcem nerozuměli, nedokázali pochopit jeden druhého. Franz na jedné straně otce obdivoval v jeho životní síle a rozhodnosti, na druhé straně vůči otci trpěl pocitem nedostatečnosti, viny a strachu a ztrátou jakékoli sebedůvěry. Po maturitě na gymnáziu se Kafka rozhodl studovat práva – tento studijní obor by totiž umožňoval pracovat v soukromém sektoru (Židé nebyli v RakouskuUhersku přijímáni do státních úřadů). Roku 1907 nastoupil Kafka v pojišťovně, kde setrval až do svého penzionování v roce 1922. Již o pět let dříve však propukla u Kafky chrlením krve dlouho se ohlašující nemoc, a to tuberkulóza. Po úporném zápase s chorobou a po dlouhém léčebném martyriu umírá Kafka roku 1924 v rakouském léčebném ústavu.

Proces
Nedokončený román, jenž se skládá z 10 poměrně samostatných kapitol, jejichž pořadí není zcela jednoznačné. V den svých třicátých narozenin se Josef K., prokurista velké banky, probudí a ke svému překvapení zjistí, že dva neznámí muži vnikli do jeho bytu, aby jej zatkli, protože je obžalován pro neznámé provinění před záhadným soudem. Začíná proces. Josef K. je prozatím ponechán na svobodě a jen občas je předvolán k podivnému vyšetřování, jež se koná na zaprášené půdě odlehlého činžáku. Josef K. zpočátku považuje žalobu (již sám nezná) za nesmyslnou, cítí se nevinen a snaží se zlehčovat svůj případ. Teprve později se snaží různými prostředky soudní řízení ovlivnit – přitom se zdá, že soud má jen tolik moci, kolik mu ji sám obžalovaný přizná. Proces, který začal tak málo vážně, zabírá stále více času a energie Josefa K.,
rozrušuje jeho život a obžalovaný se víc a víc poddává neviditelnému soudu, až nakonec bez odporu přijímá jeho ortel. Rok po svém zahájení končí proces popravou obžalovaného, který umírá v opuštěném lomu za městem „jako pes“.

Proměna
Tato povídka je pro studenty daleko přijatelnější než proces či Zámek. Zároveň i ona je vzorovým svědectvím Kafkova nazírání na svět. V Proměně se jednoho rána obchodníček Řehoř Samsa probouzí metamorfován v odporný hmyz. Celá povídka je vlastně dokumentem proměňujícího se vztahu mezi Řehořem a jeho rodinou – počátkem je šok, poté následují depresivní stavy a výsledkem je narůstající brutalita. Řehoř sám vycítí vážnost situace a dobrovolně končí svůj život. Umírá, aniž by cokoliv podnikl proti, aniž by vzdoroval.

Žádné komentáře:

Okomentovat