Loading

22.2 LUDVÍK VACULÍK (1926)

Jeho život i literární tvorba reprezentují cestu od přitakání komunistickým ideálům až po jejich kritické odmítnutí! Narodil se v Broumově u Valašských Klobouk (důležité pro formování povahy), pracoval v dělnické profesi u firmy Baťa ve Zlíně a ve Zruči nad Sázavou, roku 1946 začal studovat Vysokou školu politickou. Poté vychovatelem, spisovatelem, novinářem, redaktorem, zakladatelem samizdatové edice Petlice (1972).


1) Fejetony
– v české literatuře můžeme mluvit o silné trojici Neruda – Čapek – Vaculík. Především jazyková virtuozita a silný společenský dopad jsou atributy Vaculíkových fejetonů.
Soubory fejetonů: Sólo pro psací stroj (fejetony z let 1976 – 1979), Jaro je tady (1981 – 1987)


2) Politická aktivita
Svým projevem na sjezdu Svazu spisovatelů roku 1967 a především autorstvím textů Dva tisíce slov (1968) si získal značnou popularitu. Především odmítnutí dominantní komunistické strany a výzva k samostatné aktivitě bez jakékoli vedoucí úlohy měly za následek 20letý zákaz psaní. I po roce 1989 se Vaculík vyjadřoval k politickému klimatu a ani zde nezůstal dlužný nic své pověsti.


3) Další literární dílo

Sekyra (1966)
Román, který je považován spolu s Kunderovým Žertem za nejvýraznější kritické zhodnocení skutečného stavu tehdejší společnosti. Český novinář vzpomíná na mládí svého otce, nemajetného komunistického tesaře, který svými idealistickými sny naráží na realitu. Je to kniha o ztrátě ideálů, o deziluzi.

Morčata (1970)
Velice zajímavý román, téměř orwelovský příběh o tom, kam až klesne a je degradován člověk pod tlakem absurdního okolí. Hlavní postavou je řadový bankovní úředník, v jehož bance se vykonávají nesmyslné úkony. Čtenářům utkví především fakt, že všichni úředníci jsou podrobováni při odchodu z práce důkladné prohlídce, při níž jsou zabavovány peníze, které chtěli úředníci ukrást. Zabavené bankovky se však nikdy nevrátí do peněžního oběhu. Navíc v bance vládne atmosféra strachu, strach je však nekonkrétní, tajemný. Paralelně k osudu úředníka se odehrává další rovina románu, a to vztah tohoto člověka k morčatům, jež chová doma. Zvířátka ho fascinují, přitahují a ve snaze zjistit, jak budou v různých situacích reagovat, je začne podrobovat experimentům. Mnohé pokusy jsou však pouhým mučením a hrdina knihy svými
vlastnickosadistickým pudům zcela propadne. Postupně se ukazuje, že vztah mezi morčetem a bankovním úředníkem je vlastně totožný se vztahem společenského systému k úředníku samotnému.

Český snář (1980)
Objemný deník zaznamenávající události jednoho roku ve Vaculíkově životě (leden 1979 – únor 1980), současně líčí osudy spisovatelských přátel v disidentském „ghettu“. Tato bohatá mozaika, v níž se prolínají reálné a absurdní sny (někdy nedokážeme určit, kde probíhá hranice), je otevřený a velice čtivým líčením o událostech společenského života uvedeného roku, jsou odkrývány i soukromé a citlivé skutečnosti z Vaculíkova okruhu. Deník, vlastně román, má formální různorodou povahu – deníkové záznamy jsou kombinovány s reportáží, s literárněvědnými poznámkami, citacemi z cizích dopisů atd.

Jak se dělá chlapec (1993) – velice otevřený a provokující román v podobě záznamů šedesátiletého muže, který odkrývá nejintimnější hlubiny vztahu ke své podstatně mladší partnerce.

Žádné komentáře:

Okomentovat