Loading

22.4 RADEK JOHN (1952), MICHAL VIEWEGH (1962)

Radek John (1952)

Vystudoval gymnázium a žurnalistiku. Působil jako reportér Mladého světa. Psal scénáře k filmům – Proč? (K. Smyczek), kde se zabývá problémem vandalismu, veksláctvím – Bony a klid (V. Olmer), Sněženky a machři. V současné době je šéfredaktorem televizního publicistického pořadu – Na vlastní oči.

Memento (varování) (1986)
Román se zabývá aktuálním problémem – toxikománií. Vypráví příběh Michala Otavy, jehož k drogám přivádějí konflikty s rodiči, konflikty ve škole a nešťastná láska. „Díky„ svému kamarádovi Honzovi se dostává do party feťáků. Droga mu zpočátku dává pocit uvolnění, štěstí, zapomíná na problémy. Je rád, že konečně skoncoval s nudným stereotypním životem, který mu nic nepřináší. Neuvědomuje si, že teprve teď to začíná být mnohem nebezpečnější stereotyp, ze kterého není úniku. Na drogách začíná být zcela závislý, ale stále si namlouvá, že je schopen kdykoliv přestat. Na vojně vydrží bez drog, ale po návratu začíná vše znovu. Pak vyloupí lékárnu a dostane se do kriminálu. Když se vrátí, žije nějakou dobu normálním životem u rodičů, ale po čase se opět vrací do starých kolejí. Není schopen dostat se z tohoto začarovaného kruhu a tak se nakonec ocitá v psychiatrické léčebně s těžkým poškozením mozku a téměř nulovou nadějí na zlepšení svého zdravotního stavu. Je troskou člověka, vnitřně se rozpadá, není schopen kontrolovat své projevy a tak se stydí sám za sebe. Román je psán retrospektivní formou (začíná scénou, ve které je hlavní hrdina nalezen zfetovaný a v bezvědomí na ulici). V okamžiku, kdy se dostane do současnosti, tak se obě dějové linie spojí.


Michal Viewegh (1962)

Narodil se v Praze, ale řadu let žil v Sázavě. Absolvoval Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy (obor český jazyk – pedagogika). Tři roky působil jako učitel na Základní škole Vladislava Vančury v Praze – Zbraslavi. V Letech 1993 – 1995 byl redaktorem nakladatelství Československý spisovatel.

Báječná léta pod psa (1992)
„báječná léta dětství, ale doba byla pod psa“ Vzpomínka na autorovo dětství a mládí. Autor zde vystupuje jako Kvido. Vzpomínky na rodiče a bratra. Děj se odehrává v době normalizace.

Výchova dívek v Čechách (1994)
Dílo má autobiografické prvky. Román vychází ze skutečných událostí. V roce 1992 – 1993 převážně na Zbraslavi, kde autor působil jako učitel češtiny. Obraz českého polistopadového školství je velmi kritický, ukazuje se zde negativní vliv tržního hospodářství, politická angažovanost. Zároveň vypráví o svém vztahu k Beátě Králové, dceři místního milionáře, která má za sebou milostné zklamání a studijní neúspěchy. Byla vyloučena ze studií na filosofické fakultě a tak se dostává do depresí, ztrácí zájem téměř o cokoliv a odmítá komunikovat s lidmi. Jediné co ji baví je literatura a má dokonce sama literární ambice. Toho chce využít její otec, aby ji „vrátil do života„. Tak žádá autora, aby jí dával hodiny tvůrčího psaní. Autor váhá, ale nakonec
z finančních důvodů přijímá. Beáta, ale zpočátku odmítá být s ním a komunikovat. Později spolu
rozmlouvají. Nakonec jejich vztah přeroste v lásku. Beáta dokonce nastoupí jako učitelka angličtiny na ZŠ. Nejdříve tuto práci bere vážně a zodpovědně, ale později se objeví problémy a konflikty a ona ze školy odchází. Rozchází se s autorem a navazuje nové vztahy. Hledá pro co by měla žít. Sdružuje se s anarchisty, jehovisty, ekologická hnutí. Nikde nenachází smysl života a tak ukončí život sebevraždou.

Účastníci zájezdu (1996)
Základem zápletky je setkání velmi rozdílných lidí na autobusovém zájezdu do Itálie.

Báječná léta s Klausem (2002)
Je to volné pokračování románu Báječná léta pod psa, je to také autobiografické dílo. Každá kapitola začíná úryvkem z knihy Václava Klause -­ Narovinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat